Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında başvurulan önlemler arasında kalabalık ortamlardaki yüksek risk sebebiyle bu alanların geçici süre ile kapatılması da yer almaktadır.
İçişleri Bakanlığı'nın 81 il Valiliklerine göndermiş olduğu Koronavirüs konulu genelge ile tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan düğün salonu, çalgılı müzikli lokanta kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici süre ile durduruldu.
16 Mart tarihinden itibaren geçerli olan bu uygulama ile düğün salonları kapatılmıştır. Bu tarihten önce düğün tarihini belirleyen ve düğün organizasyonu için sözleşme imzalamış olan kişiler için süreç nasıl ilerleyecek? Düğün salonu kira sözleşmeleri hakkında genel bilgileri ve koronavirüs tedbirlerinin bu sözleşmelere etkililerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Taraflar arasında yapılan bir sözleşme yoksa veya mücbir sebep maddesi bulunmuyorsa Türk Borçlar Kanunu'nun 137. Maddesi devreye girecektir. TBK 137. Madde özetle şu hükmü getirmektedir, borcun ifası borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle kısmen imkansız hale geldiğinde borçlu borcunun imkansızlaşan kısmından kurtulur. Düğün sahiplerinin, düğünlerini iptal etmelerinin sebebi küresel bir salgın olan koronavirüstür. Yargıtay içtihatları ile belirlenmiş olan mücbir sebep tanımına giren koronavirüs nedeniyle düğün yapmak imkansız hale gelmiştir ve düğün sahiplerinin bu imkansızlıktan sorumlu tutulması hukukun temel ilkelerine aykırı olacaktır. İçişleri Bakanlığı'nın yeni bir kararına kadar düğün salonları faaliyete kapalıdır ve bu sürecin sona erme tarihi kesin olarak bilinemediğinden ötürü düğün sahiplerinin iptal kararları hukuken korunmalıdır.
Bütün dünyada etkisini gösteren ve olağanüstü tedbirler alınmasına sebep olan koronavirüs salgını neticesinde düğününü ertelemek veya iptal etmek isteyen kişiler sözleşmelerinde ve kanunda bulunan haklarını bir avukat aracılığıyla öğrenebilir ve yetkili merciiler önünde haklarını arayabilirler.