TFF ve Kulüpler Birliği Vakfının resmi açıklamasını tespit edemediğimiz amma velakin birçok haber sitesinde yer alan habere göre TFF ve Kulüpler Birliği Vakfının ortak eylem planı doğrultusunda Süper Ligin Haziranın 3. haftasında kaldığı yerden devam edeceği, Futbolculara özel hastane oluşturulacağı; bu şekilde yayıncı kuruluşun ödeme yapacağı gündeme geldi. Aynı haberlerde maçların tamamının Antalya'da oynanacağı ve son kararın Bakanlık tarafından verileceği de yer aldı[1].

Sadece ülkemizde değil dünyada spor müsabakalarının devamının sağlanması için ciddi bir çaba olduğunu görüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 27 Mart 2020 de "Be Active During COVID-19" başlığı ile yayınlanan yazıda 18 yaş üzeri kişilerin haftada toplam en az 150 dakika orta ağırlıkta antreman yapması ya da en az 75 dakika yüksek ağırlıkta antreman yapması önerilmektedir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü tarafından spor yapmanın üst sınırı belirlenmemiştir[2]. Sporcuların sağlığı ile ilgili kuşkusuz en yetkin karar Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından verilecektir. Nitekim Bilim Kurulundan tavsiye alınmadan Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tek başına karar verilmesi mümkün gözükmemektedir.

Profesyonel sporcular ile kulüpler arasında akdedilen hizmet sözleşmeleri Türk Borçlar Kanuna tabidir. Bu nedenle her sporcunun özelinde sözleşmesinin uzman avukatlar tarafından incelenmesi gerekmekle birlikte genel hükümlere göre bir değerlendirme yapmak gerekirse; koronavirüs salgını ile meydana gelen durumda Türk Borçlar Kanunun Kısmi İfa İmkansızlığı başlıklı 137. Maddesi ile Aşırı İfa Güçlüğü başlıklı 138. Maddesi gündeme gelecektir. Ancak spor hukukunda sadece genel düzenlemelerden söz etmek sporun doğasına aykırılık teşkil edecektir. Üstelik söz konusu salgının olağanüstü bir durum olması da göz önüne alındığında hukukun temel ilkelerinin bütün sözleşmelerde gündeme gelmesi söz konusudur. Bu nedenle tarafların iyiniyet ve dürüstlük kurallarına aykırılık teşkil eden davranışlarda bulunmaması gerekmektedir.

 

Uluslararası Spor Federasyonlarının düzenlemeleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından alınan tedbirler ve Federasyonların alacakları kararlar sözleşmelerin geleceği üzerinde etkili olacaktır. Örneğin, FIFA Konseyi tarafından sezon sonu bitecek futbolcu sözleşmelerinin yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle ligler tamamlanana kadar geçerli sayılacağı açıklandı. Yine gelecek sezona ilişkin sözleşmelerin ise sözleşmenin başlangıç tarihi yerine liglerin başlayacağı tarihten itibaren geçerli olacağı belirtilmiştir. Paylaşılan kılavuza göre herhangi bir anlaşmazlık durumunda FIFA'nın tarafların ekonomik durumlarını göz önüne alarak karar vereceği belirtildi. Transfer dönemiyle ilgili tarihlerin de yeniden belirleneceği ve FIFA'nın bu konuda esnek davranacağı da kılavuzda yer aldı[3].

 

            Profesyonel futbolcuların yalnızca liglerin devam etmemesi sebebi ile sözleşmelerini feshetmelerinin mevcut durumda hukuka uygun olmayacağı görüşündeyiz. Nitekim kulüplerin kusurundan kaynaklanmayan ve bir mücbir sebep olan koronavirüs salgını sebebi ile meydana gelen değişikliklerden sözleşmenin taraflarından yalnızca birinin sorumlu tutulması dürüstlük kuralına ve hukukun temel ilkelerine aykırılık teşkil edebilecektir.  Bununla birlikte önemle belirtmek gerekir ki kulüplerin profesyonel futbolcuların ücretlerini hukuki dayanak olmaksızın ödememesi, Türk Borçlar Kanuna aykırılık teşkil eden başkaca iş ve işlemlerinin olması durumunda sözleşmelerin feshi gündeme gelebilecektir.


Av. Gizem ADIGÜZEL ÖZMEN